Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka
  • olej
  • łyżka masła
  • 1 łyżka pasty curry
  • 30 dag pieczarek
  • 2 dymki
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 papryczka chili
  • limonka
  • sól, pieprz, cukier
  • pędy bambusa
  • czerwona papryka

Wykonanie :

Mięso pokroić w paseczki, przyprawić do smaku, zrumienić na oleju z masłem, dodać pastę curry, przesmażyć, dolać 3 szklanki wody.
Pieczarki pokroić na 4 części, dymki i szczypiorek posiekać drobno, Dodać razem z pieczarkami do garnka i razem dusić 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Dodać mleczko kokosowe, kolejne 3 szklanki wody, wymieszać, gotować jeszcze 10 minut a następnie dodać posiekane chili, paprykę pokrojoną w kosteczkę i pędy bambusa.
Zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem, sokiem z limonki i ewentualnie cukrem.
Podawać z makaronem ryżowym.