Składniki :
- 1 pierś z kurczaka
- olej
- łyżka masła
- 1 łyżka pasty curry
- 30 dag pieczarek
- 2 dymki
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 papryczka chili
- limonka
- sól, pieprz, cukier
- pędy bambusa
- czerwona papryka
Wykonanie :
Mięso pokroić w paseczki, przyprawić do smaku, zrumienić na oleju z masłem, dodać pastę curry, przesmażyć, dolać 3 szklanki wody.
Pieczarki pokroić na 4 części, dymki i szczypiorek posiekać drobno, Dodać razem z pieczarkami do garnka i razem dusić 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Dodać mleczko kokosowe, kolejne 3 szklanki wody, wymieszać, gotować jeszcze 10 minut a następnie dodać posiekane chili, paprykę pokrojoną w kosteczkę i pędy bambusa.
Zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem, sokiem z limonki i ewentualnie cukrem.
Podawać z makaronem ryżowym.
Fajna, bo łatwe do zdobycia składniki a zupa azjatycka i zapewne smaczna:)