Składniki :

  • – 1 kg wołowiny lub 0,5 kg wołowiny i 0,5 kg wieprzowiny
  • – 2 papryki czerwone
  • – 2 kostki mięsne knorr
  • – ziele angielskie, liść laurowy
  • – 1 papryczka chili
  • – sól, pieprz, mała szczypta kminku
  • – 1 duża cebula w kostkę
  • – 1 kg ziemniaków
  • – 1 puszka koncentratu (200g)
  • – połowa puszki rozdrobnionych pomidorów
  • – 4 ząbki czosnku
  • – 3 łyżki majeranku
  • – olej do smażenia
  • – przyprawa do gulaszu
  • – opakowanie czerwonej słodkiej papryki (całe)

Wykonanie :

Wołowinę pokroić w maleńką kosteczkę, obsmażyć na ostrym ogniu, gotować w wywarze (1,5 l lub więcej – tyle ile ma być zupy) z 2 kostek mięsnych, z liśćmi laurowymi i zielem angielskim przez 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Papryki pokroić w paski, ziemniaki w kostkę, czosnek zetrzeć na tarce lub przecisnąć. Paprykę przesmażyć z czosnkiem, cebulą i posiekanym chili i dodać do zupy. Całość przyprawić, dodać koncentrat, przyprawę do gulaszu, połowę puszki pomidorów i kminek. W drugiej połowie gotowania dodać ziemniaki. Dodać całe opakowanie czerwonej słodkiej papryki i zagotować na małym ogniu. Zupa od papryki powinna zgęstnieć. Na sam koniec dodać majeranek – nie zagotowywać już bo zgorzknieje. W razie potrzeby doprawić zupę do smaku.