Składniki :
- – 1 kg wołowiny lub 0,5 kg wołowiny i 0,5 kg wieprzowiny
- – 2 papryki czerwone
- – 2 kostki mięsne knorr
- – ziele angielskie, liść laurowy
- – 1 papryczka chili
- – sól, pieprz, mała szczypta kminku
- – 1 duża cebula w kostkę
- – 1 kg ziemniaków
- – 1 puszka koncentratu (200g)
- – połowa puszki rozdrobnionych pomidorów
- – 4 ząbki czosnku
- – 3 łyżki majeranku
- – olej do smażenia
- – przyprawa do gulaszu
- – opakowanie czerwonej słodkiej papryki (całe)
Wykonanie :
Wołowinę pokroić w maleńką kosteczkę, obsmażyć na ostrym ogniu, gotować w wywarze (1,5 l lub więcej – tyle ile ma być zupy) z 2 kostek mięsnych, z liśćmi laurowymi i zielem angielskim przez 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Papryki pokroić w paski, ziemniaki w kostkę, czosnek zetrzeć na tarce lub przecisnąć. Paprykę przesmażyć z czosnkiem, cebulą i posiekanym chili i dodać do zupy. Całość przyprawić, dodać koncentrat, przyprawę do gulaszu, połowę puszki pomidorów i kminek. W drugiej połowie gotowania dodać ziemniaki. Dodać całe opakowanie czerwonej słodkiej papryki i zagotować na małym ogniu. Zupa od papryki powinna zgęstnieć. Na sam koniec dodać majeranek – nie zagotowywać już bo zgorzknieje. W razie potrzeby doprawić zupę do smaku.