Składniki :

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 2 cebule
  • 4 marchewki
  • łyżka masła
  • 2 pietruszki
  • 2 papryki czerwone
  • 1 jajko
  • 6 ziemniaków
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 świeża papryczka habanero
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, przyprawa do wołowiny, przyprawa do dań włoskich, czerwona ostra i słodka papryka, curry

Wykonanie :

Z warzyw ugotować około 3l wywaru tradycyjnego warzywnego z przyprawami typu ziele angielskie, liście laurowe itp. Do mięsa dodać przyprawy, jajko, posiekana drobno papryczkę, przeciśnięty czosnek i uformować małe klopsiki. Schłodzić w lodówce przez czas gotowania bulionu. Do gotowego bulionu dodać posiekane i usmażone na maśle cebule, pokrojone w kosteczkę marchewki i pietruszki, pokrojone w małe paseczki papryki, ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować do miękkości warzyw. Następnie dodać schłodzone klopsiki i gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie gotowe. Podawać z kleksem śmietany.