Składniki :
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- 2 cebule
- 4 marchewki
- łyżka masła
- 2 pietruszki
- 2 papryki czerwone
- 1 jajko
- 6 ziemniaków
- 6 ząbków czosnku
- 1 świeża papryczka habanero
- natka pietruszki
- sól, pieprz, przyprawa do wołowiny, przyprawa do dań włoskich, czerwona ostra i słodka papryka, curry
Wykonanie :
Z warzyw ugotować około 3l wywaru tradycyjnego warzywnego z przyprawami typu ziele angielskie, liście laurowe itp. Do mięsa dodać przyprawy, jajko, posiekana drobno papryczkę, przeciśnięty czosnek i uformować małe klopsiki. Schłodzić w lodówce przez czas gotowania bulionu. Do gotowego bulionu dodać posiekane i usmażone na maśle cebule, pokrojone w kosteczkę marchewki i pietruszki, pokrojone w małe paseczki papryki, ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować do miękkości warzyw. Następnie dodać schłodzone klopsiki i gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie gotowe. Podawać z kleksem śmietany.