Składniki :

  • 2 opakowania małych krewetek
  • sok z dwóch cytryn
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • mieszanka warzyw chińskich z bambusem, grzybkami mun i kiełkami soi
  • natka pietruszki
  • natka kolendry
  • lubczyk
  • por
  • 2 marchewki
  • czubata łyżka masła
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 2 papryczki chili
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu teryiaki
  • sos słodko-kwaśny Tao-Tao [pół buteleczki]
  • sól, pieprz, 3 kostki rosołowe, 3 łyżeczki cukru
  • mąka ziemniaczana
  • 2 papryki

Wykonanie :

Do garnka z wodą dodać oczyszczonego pora, kilka gałązek lubczyku [maggi/bulion], 2 zmiksowane na gładko pomidory z jedną cebulą i gotować całość 20 minut.
Wywar przecedzić na gęstym sitku.
Dodać sos słodko-kwaśny, pokrojone w paseczki papryki i marchewki, przyprawy, wszystkie sosy, posiekane drobno chili, posiekaną drobno kolendrę i pietruszkę, sok z jednej cytryny i mieszankę warzyw.
Całość gotować na średnim ogniu 15 minut.
W tym czasie na maśle podsmażyć krewetki z posiekanym drobno czosnkiem i sokiem z drugiej cytryny.
Dodać krewetki do zupy.
Pogotować całość kilka minut, sprawdzić smak [zupa powinna być równo słodka i kwaśna], ewentualnie jeszcze doprawić i na koniec zupę lekko zagęścić.
DSCN6395DSCN6399DSCN6398DSCN6401