Składniki :
- 2 opakowania małych krewetek
- sok z dwóch cytryn
- 5 dużych ząbków czosnku
- mieszanka warzyw chińskich z bambusem, grzybkami mun i kiełkami soi
- natka pietruszki
- natka kolendry
- lubczyk
- por
- 2 marchewki
- czubata łyżka masła
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 2 papryczki chili
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka sosu teryiaki
- sos słodko-kwaśny Tao-Tao [pół buteleczki]
- sól, pieprz, 3 kostki rosołowe, 3 łyżeczki cukru
- mąka ziemniaczana
- 2 papryki
Wykonanie :
Do garnka z wodą dodać oczyszczonego pora, kilka gałązek lubczyku [maggi/bulion], 2 zmiksowane na gładko pomidory z jedną cebulą i gotować całość 20 minut.
Wywar przecedzić na gęstym sitku.
Dodać sos słodko-kwaśny, pokrojone w paseczki papryki i marchewki, przyprawy, wszystkie sosy, posiekane drobno chili, posiekaną drobno kolendrę i pietruszkę, sok z jednej cytryny i mieszankę warzyw.
Całość gotować na średnim ogniu 15 minut.
W tym czasie na maśle podsmażyć krewetki z posiekanym drobno czosnkiem i sokiem z drugiej cytryny.
Dodać krewetki do zupy.
Pogotować całość kilka minut, sprawdzić smak [zupa powinna być równo słodka i kwaśna], ewentualnie jeszcze doprawić i na koniec zupę lekko zagęścić.