Składniki :

  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • koncentrat pomidorowy
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 2 średnie cebule
  • sól, pieprz, łyżka czerwonej słodkiej papryki, łyżeczka ostrej czerwonej papryki, szczypta czubrycy czerwonej i zielonej, 4 ziela angielskie, 4 liście laurowe, strączek papryczki chili [opcjonalnie]
  • 3 papryki po jednej z każdego koloru
  • passata pomidorowa lub swojej roboty przecier/sok pomidorowy

Wykonanie :
Kukurydzę i fasolę odcedzić na sitku i porządnie przepłukać pod bieżącą wodą i odstawić do odsączenia.
Cebulę posiekać w kosteczkę i usmażyć razem z mięsem mielonym na rumiano z dodatkiem przypraw. [najlepiej smażyć wszystko od razu w głębokim garnku, w którym będzie zupa]
Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek i też razem chwilę posmażyć.
Papryki pokroić w kostkę i dodać do usmażonego mięsa i dusić chwilę razem.
Dodać koncentrat, passatę/sok pomidorowy, ziela angielskie i liście laurowe, chili, sól i pieprz i dodać wody [wody powinno być tyle, by zupa nie była za gęsta ani za rzadka]Całość gotować na małym ogniu 30 minut.
Pod koniec gotowania zupy dodać odsączone na sitku warzywa i razem gotować jeszcze 5 minut.
Pod koniec posmakować i ewentualnie doprawić zupę do smaku.
Na koniec można posypać zieleniną i tartym żółtym serem.