Składniki :

  • 2 soku pomidorowe w kartonie – ostre
  • 6 szklanek wody
  • 3 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
  • dowolny kawałek wieprzowiny z kością [około 1kg]
  • 2 łyżki masła
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, ostra i słodka papryka, sól, pieprz,  kostki rosołowe warzywne

Wykonanie :

Mięso odkroić od kości i odstawić na bok.
Na kości ugotować wywar [odszumować go] z dodatkiem soli, pieprzu, ziel angielskich i iści laurowych.
Gdy wywar będzie gotowy a kość odda cały aromat i będzie całkowicie przegotowana można ją wyjąć.
Wywar przecedzić [dla pozbycia się ewentualnych malutkich odkruszonych kawałeczków kości i by pozbyć się już niepotrzebnych wygotowanych przypraw]
Do czystego wywaru wlać soki pomidorowe, dodać kostki warzywne i całość gotować na wolnym ogniu.
W tym czasie mięso pokroić w cienkie paseczki, przyprawić solą, pieprzem, paprykami i usmażyć na rumiano na maśle.
Dodać mięso do gotującej się zupy.
Natkę pokroić i dodać do garnka.
Dodać pokrojone ziemniaki i gotować całość aż ziemniaki będą miękkie.