Składniki :
- 5 dużych pomidorów
- 1 duża cukinia wydrążona z pestek i zostawiona w skórce
- 5 ząbków czosnku
- koperek
- sól, pieprz, chili
- 1 mała cebulka
- opakowanie 150-200g krewetek
- oliwa
- masło
Wykonanie :
Pomidory zmiksować na gładki krem i przetrzeć przez sito. Cukinię zmiksować w malakserze bardzo drobno ale nie całkowicie, mają zostać drobne kawałki warzywa. Cebulę i czosnek zmiksować na gładko blenderem, na oliwie z masłem usmażyć krewetki. Do przetartych pomidorów dodać cukinię, czosnek z cebulą, koperek, przyprawy, łyżeczkę masła i gotować na małym ogniu 10 minut. Usmażone krewetki przecedzić i dodać do gotującej się zupy. Zmniejszyć grzanie i gotować zupę jak rosół – by tylko lekko mrugała przez kolejne 20 minut. Na koniec zupę posmakować i w razie potrzeby jeszcze doprawić. W razie, gdyby zupa była zbyt gęsta można ją podlać wodą lub bulionem albo zostawić w postaci kremu.