Składniki :

  • – 150 g słodkiej kukurydzy z puszki
  • – 700 ml rosołu z kurczaka
  • – 2 średniej wielkości piersi z kurczaka, ugotowane
  • – 12 młodych kukurydz w kolbie
  • – 3 cm kawałek imbiru, posiekany
  • – 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • – kilka kropli sosu chili ( dla chętnych kilkanaście kropli)
  • – sól, pieprz

Wykonanie :

Kukurydzę z puszki zmielić w malakserze (blenderze) razem z 100 ml rosołu. Przesiać i przecisnąć puree z kukurydzy przez sitko używając dużej łyżki. Kurczaka pokroić na małe plasterki. Do garnka wlać resztę rosołu i dodać kawałki kurczaka. Dodać puree z kukurydzy i małe kolby kukurydzy i wymieszać. Przykryć, zagotować i dusić przez około 15 minut. Dodać imbir i sos sojowy i gotować przez następne 10 minut. Dodać sos chili i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem i podawać.