Składniki :
- 0,5 kg mielonej piersi z indyka lub schabu wieprzowego
- 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
- 2 szklanki fasolki szparagowej
- 1 por
- 5 przeciśniętych ząbków czosnku
- 1 papryczka habanero
- pół szklanki passaty pomidorowej
- 1 cebula posiekana drobno i podsmażona na odrobinie oliwy
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe, słodka i ostra papryka, curry, przyprawa pomidorowa do kurczaka, pomidory z solą morską, przyprawa węgierska
Wykonanie :
Mięso podsmażyć na ostrym ogniu uprzednio mocno przyprawione wszystkimi przyprawami na odrobinie tłuszczu na rumiano. Dodać passatę i pomidory z puszki, fasolkę, usmażoną na małej ilości tłuszczu posiekaną cebulę i pora, dodać czosnek, posiekaną drobno papryczkę i całość dusić pod przykryciem 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie podlać całość wodą jeśli zbyt mocno zgęstniało (ilość wody zależy od upodobań i tego jak gęsta ma być zupa-jeśli to możliwe zupę można podlać chudym rosołem zamiast wody) dodać posiekaną natkę i przyprawić w razie konieczności. Zupę podawać solo bez dodatków.