Składniki :
- 4 duże pory [tylko białe części]
- masło
- 4 szklanki białego wytrawnego wina
- 4 szklanki bulionu warzywno-drobiowego
- mąka
- śmietana 12 % do zabielenia na koniec – kilka łyżek
- 3 małe serki topione ze szczypiorkiem
- sól, pieprz
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- 4 ząbki czosnku
- opakowanie mrożonych krewetek [tych średniej wielkości]
- opakowanie mieszanki owoców morza
- sok z cytryny
- 2 małe papryczki chili
Wykonanie :
Na maśle podsmażyć owoce morza z czosnkiem, koperkiem, szczypiorkiem, przyprawami i sokiem cytrynowym i odstawić na bok.
W garnku zagotować wino z bulionem, dodać drobno posiekane pory, łyżeczkę masła, serki topione i posiekane chili.
Całość gotować 20 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.
Następnie zupę zmiksować na gładki krem, lekko zagęścić mąką, dodać owoce morza z całą reszta soków z patelni, pogotować 10 minut, ewentualnie całość doprawić do smaku.
Na koniec, gdy zupa będzie gotowa lekko zabielić ją śmietaną.