Składniki :

  • 4 duże pory [tylko białe części]
  • masło
  • 4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 4 szklanki bulionu warzywno-drobiowego
  • mąka
  • śmietana 12 % do zabielenia na koniec – kilka łyżek
  • 3 małe serki topione ze szczypiorkiem
  • sól, pieprz
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • 4 ząbki czosnku
  • opakowanie mrożonych krewetek [tych średniej wielkości]
  • opakowanie mieszanki owoców morza
  • sok z cytryny
  • 2 małe papryczki chili

Wykonanie :

Na maśle podsmażyć owoce morza z czosnkiem, koperkiem, szczypiorkiem, przyprawami i sokiem cytrynowym i odstawić na bok.
W garnku zagotować wino z bulionem, dodać drobno posiekane pory, łyżeczkę masła, serki topione i posiekane chili.
Całość gotować 20 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.
Następnie zupę zmiksować na gładki krem, lekko zagęścić mąką, dodać owoce morza z całą reszta soków z patelni, pogotować 10 minut, ewentualnie całość doprawić do smaku.
Na koniec, gdy zupa będzie gotowa lekko zabielić ją śmietaną.