Składniki :

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • kawałek świeżego imbiru
  • mąka ziemniaczana
  • 5 łyżek wina ryżowego lub białego wytrawnego wina
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • cytryna
  • ostry sos chili
  • cukier, sól, pieprz
  • olej

Wykonanie :

Mięso pokroić w małe podłużne kawałki, przyprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym, olejem, sosem chili, cukrem, sokiem cytrynowym, winem i utartym imbirem.
Marynować kilka godzin.
Do marynaty z kurczakiem dodać mąkę roztrzepaną z częścią marynaty i jajkami tworząc gęste ciasto do głębokiego smażenia [coś na wzór tempury].
Smażyć kawałki kurczaka w cieście na rumiano i odsączać po usmażeniu na papierowym ręczniku.
Podawać z ryżem.