Składniki :
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 2 jajka
- kawałek świeżego imbiru
- mąka ziemniaczana
- 5 łyżek wina ryżowego lub białego wytrawnego wina
- 5 łyżek sosu sojowego
- cytryna
- ostry sos chili
- cukier, sól, pieprz
- olej
Wykonanie :
Mięso pokroić w małe podłużne kawałki, przyprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym, olejem, sosem chili, cukrem, sokiem cytrynowym, winem i utartym imbirem.
Marynować kilka godzin.
Do marynaty z kurczakiem dodać mąkę roztrzepaną z częścią marynaty i jajkami tworząc gęste ciasto do głębokiego smażenia [coś na wzór tempury].
Smażyć kawałki kurczaka w cieście na rumiano i odsączać po usmażeniu na papierowym ręczniku.
Podawać z ryżem.