Składniki :

  • – mięso mielone
  • – oliwa z oliwek
  • – 1 czerstwa bułka do namoczenia
  • – 1 jajko (ewentualnie 2)
  • – 1 czerwona cebula
  • – ser pleśniowy
  • – sól, pieprz, czerwona papryka
  • – pikantny keczup
  • – pikantny sos pomidorowy
  • – koncentrat pomidorowy

Wykonanie :

Bułkę namoczyć i porządnie odcisnąć . Cebulę drobno posiekać, lekko podsmażyć na oliwie, ostudzić . Ser pleśniowy obkroić z białej skórki i rozdrobnić . Do mięsa dodać bułkę, przesmażoną cebulę, ser pleśniowy, jajko, przyprawy, łyżkę sosu pomidorowego, łyżkę keczupu i dwie małe łyżeczki koncentratu . Wszystko dokładnie wyrobić na gładką masę . Panierować klopsiki w bułce tartej i smażyć . Można usmażyć też w głębokim tłuszczu w cieście tempura . Klopsiki podawać z ryżem ugotowanym na sypko z sosem pomidorowym .