Składniki :
- – mięso mielone
- – oliwa z oliwek
- – 1 czerstwa bułka do namoczenia
- – 1 jajko (ewentualnie 2)
- – 1 czerwona cebula
- – ser pleśniowy
- – sól, pieprz, czerwona papryka
- – pikantny keczup
- – pikantny sos pomidorowy
- – koncentrat pomidorowy
Wykonanie :
Bułkę namoczyć i porządnie odcisnąć . Cebulę drobno posiekać, lekko podsmażyć na oliwie, ostudzić . Ser pleśniowy obkroić z białej skórki i rozdrobnić . Do mięsa dodać bułkę, przesmażoną cebulę, ser pleśniowy, jajko, przyprawy, łyżkę sosu pomidorowego, łyżkę keczupu i dwie małe łyżeczki koncentratu . Wszystko dokładnie wyrobić na gładką masę . Panierować klopsiki w bułce tartej i smażyć . Można usmażyć też w głębokim tłuszczu w cieście tempura . Klopsiki podawać z ryżem ugotowanym na sypko z sosem pomidorowym .