Składniki :
- 5 łyżek ryżu
- sól, pieprz, papryczka chili, 1 łyżeczka curry, kminek, szczypta gałki muszkatołowej
- 1 mango
- 0,5 kg mielonej wieprzowiny
- 1 jajko
- olej
- sok z cytryny
- łyżeczka utartej skórki z cytryny [bez albedo]
- 2 łyżeczki utartego świeżego imbiru
- 4 łyżki sosu rybnego
- 4 łyżki bulionu warzywnego
Wykonanie :
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Chili posiekać, mango pokroić w malutką kosteczkę lub zmiksować na gładki mus. Mięso wymieszać z jajkiem, ryżem, mango, chili, przyprawami i formować małe klopsiki. Smażyć na oleju na brązowo. Sok cytrynowy, skórkę i imbir z sosem rybnym wymieszać ze sobą i z bulionem, przyprawić solą i pieprzem do smaku i tak przygotowanym sosem polewać pulpety.