Składniki :

  • 5 łyżek ryżu
  • sól, pieprz, papryczka chili, 1 łyżeczka curry, kminek, szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 mango
  • 0,5 kg mielonej wieprzowiny
  • 1 jajko
  • olej
  • sok z cytryny
  • łyżeczka utartej skórki z cytryny [bez albedo]
  • 2 łyżeczki utartego świeżego imbiru
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 4 łyżki bulionu warzywnego

Wykonanie :

Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Chili posiekać, mango pokroić w malutką kosteczkę lub zmiksować na gładki mus. Mięso wymieszać z jajkiem, ryżem, mango, chili, przyprawami i formować małe klopsiki. Smażyć na oleju na brązowo. Sok cytrynowy, skórkę i imbir z sosem rybnym wymieszać ze sobą i z bulionem, przyprawić solą i pieprzem do smaku i tak przygotowanym sosem polewać pulpety.