Składniki :

  • 0,5 kg mięsa mielonego [u mnie wołowo-wieprzowe ale może być dowolne zmielone np drób]
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • 1 mały seler
  • 2 suche papryczki chili
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • dowolna mieszanka ziół [mogą być suche i świeże – u mnie przyprawa do schabu]
  • sól, pieprz
  • kapusta pekińska
  • ziarna słonecznika
  • dressing : oliwa, musztarda, przyprawy, cytryna

Wykonanie :

W malakserze posiekać wszystkie składniki – warzywa na małe kawałki [można posiekać ręcznie lub utrzeć na tarce], dodać przyprawy, jajka i całość dokładnie wyrobić.
Parować 30-40 minut w zależności od wielkości kotletów [moje były duże więc parowałam je ponad 40 minut]
Kapustę pekińską posiekać, wymieszać z dressingiem i na koniec posypać słonecznikiem.
123img_20161120_174812_hdr