Składniki :
- 0,5 kg mięsa mielonego [u mnie wołowo-wieprzowe ale może być dowolne zmielone np drób]
- 1 duża marchewka
- 1 duża pietruszka
- 1 mały seler
- 2 suche papryczki chili
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- dowolna mieszanka ziół [mogą być suche i świeże – u mnie przyprawa do schabu]
- sól, pieprz
- kapusta pekińska
- ziarna słonecznika
- dressing : oliwa, musztarda, przyprawy, cytryna
Wykonanie :
W malakserze posiekać wszystkie składniki – warzywa na małe kawałki [można posiekać ręcznie lub utrzeć na tarce], dodać przyprawy, jajka i całość dokładnie wyrobić.
Parować 30-40 minut w zależności od wielkości kotletów [moje były duże więc parowałam je ponad 40 minut]
Kapustę pekińską posiekać, wymieszać z dressingiem i na koniec posypać słonecznikiem.