Składniki :
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 spora suszona papryczka chili
- 5 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku
- sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego
- 1 cebula
- 2 ogórki konserwowe
- 1 czerwona papryka
- 1 jajko
- bułka tarta
- 3 łyżki mąki [do wmieszania w bułkę tartą]
- olej do smażenia
- 1 łyżka śmietany
- kostka bulionowa warzywna
- namoczona czerstwa bułka
Wykonanie :
Do mięsa dodać czosnek, posiekaną drobno cebulę, przyprawy, posiekane drobno chili, posiekaną w kosteczkę paprykę i ogórki, jajko, roztartą w odrobinie wody kostkę warzywną, odciśniętą bułkę, śmietanę, a następnie całość bardzo dokładnie wyrobić dłońmi na zwartą masę.
W przypadku, gdyby masa była zbyt rzadka można podsypać suchą bułką tartą i mąką.
Z masy formować podłużne paluchy, obtaczać w bułce wymieszanej z mąką i smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju z obu stron.