Składniki :

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 spora suszona papryczka chili
  • 5 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku
  • sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 czerwona papryka
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 3 łyżki mąki [do wmieszania w bułkę tartą]
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka śmietany
  • kostka bulionowa warzywna
  • namoczona czerstwa bułka

Wykonanie :

Do mięsa dodać czosnek, posiekaną drobno cebulę, przyprawy, posiekane drobno chili, posiekaną w kosteczkę paprykę i ogórki, jajko, roztartą w odrobinie wody kostkę warzywną, odciśniętą bułkę, śmietanę, a następnie całość bardzo dokładnie wyrobić dłońmi na zwartą masę.
W przypadku, gdyby masa była zbyt rzadka można podsypać suchą bułką tartą i mąką.
Z masy formować podłużne paluchy, obtaczać w bułce wymieszanej z mąką i smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju z obu stron.