Składniki :
- 8-10 pałek z kurczaka
- 2 cebule posiekane w piórka
- ryż basmati do podania
- puszka mleczka kokosowego
Marynata :
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka przyprawy curry tikka masala
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ostra papryczka drobno posiekana
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
Wykonanie :
Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą w gęstą pastę za pomocy rózgi [albo blendera] z dodatkiem części mleczka kokosowego by marynata była na tyle rzadka [ale nie za bardzo] by wszystko dobrze się rozmieszało i dobrze obkleiło mięso. Następnie zamarynować w powstałej marynacie mięso z dodatkiem cebuli przez kilka godzin. Dusić z marynatą na średnim ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie dodając resztę mleczka kokosowego by powstał sos. Po doprawieniu podawać z ryżem basmati.