Składniki :

  • 8-10 pałek z kurczaka
  • 2 cebule posiekane w piórka
  • ryż basmati do podania
  • puszka mleczka kokosowego

Marynata :

  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka przyprawy curry tikka masala
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ostra papryczka drobno posiekana
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku

Wykonanie :

Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą w gęstą pastę za pomocy rózgi [albo blendera] z dodatkiem części mleczka kokosowego by marynata była na tyle rzadka [ale nie za bardzo] by wszystko dobrze się rozmieszało i dobrze obkleiło mięso. Następnie zamarynować w powstałej marynacie mięso z dodatkiem cebuli przez kilka godzin. Dusić z marynatą na średnim ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie dodając resztę mleczka kokosowego by powstał sos. Po doprawieniu podawać z ryżem basmati.