Składniki :

  • Ciasto :
  • – 1,5 szklanki mąki
  • – 2 łyżki oleju
  • – 3 łyżki jogurtu
  • – zimna woda
  • – sól
  • – tłuszcz do głębokiego smażenia
  • Nadzienie :
  • – 2 szklanki ugotowanych ziemniaków pokrojonych w niewielką kostkę
  • – cebula
  • – łyżka oleju
  • – 2 łyzki posiekanej natki pietruszki
  • – szczypta mielonego kardamonu
  • – łyżeczka startego świeżego imbiru
  • – łyżka soku z cytryny
  • – 1/2 strączka drobno posiekanego chili lub więcej
  • – sól, pieprz

Wykonanie :

Do mąki dodać olej, jogurt, sól i pieprz, oraz tyle zimnej wody, aby zagnieść zwarte, dość twarde ciasto . Odstawić na 30 minut . Nadzienie : cebulę posiekać jak najdrobniej i przesmażyć na łyżce oleju, wymieszać z pozostałymi składnikami i smażyć jeszcze 3 minuty . Całość ostudzić . Rozwałkować ciasto jak najcieniej i pociąć na kwadraty 6 x 6 cm. lub szklanką wyciąć kółka . Na każdym położyć po łyżce przygotowanego nadzienia, zlepić brzegi, zwilżając je wodą . Racuchy smażyć w głębokim tłuszczu, po usmażeniu osączyć .