Składniki :
- Ciasto :
- – 1,5 szklanki mąki
- – 2 łyżki oleju
- – 3 łyżki jogurtu
- – zimna woda
- – sól
- – tłuszcz do głębokiego smażenia
- Nadzienie :
- – 2 szklanki ugotowanych ziemniaków pokrojonych w niewielką kostkę
- – cebula
- – łyżka oleju
- – 2 łyzki posiekanej natki pietruszki
- – szczypta mielonego kardamonu
- – łyżeczka startego świeżego imbiru
- – łyżka soku z cytryny
- – 1/2 strączka drobno posiekanego chili lub więcej
- – sól, pieprz
Wykonanie :
Do mąki dodać olej, jogurt, sól i pieprz, oraz tyle zimnej wody, aby zagnieść zwarte, dość twarde ciasto . Odstawić na 30 minut . Nadzienie : cebulę posiekać jak najdrobniej i przesmażyć na łyżce oleju, wymieszać z pozostałymi składnikami i smażyć jeszcze 3 minuty . Całość ostudzić . Rozwałkować ciasto jak najcieniej i pociąć na kwadraty 6 x 6 cm. lub szklanką wyciąć kółka . Na każdym położyć po łyżce przygotowanego nadzienia, zlepić brzegi, zwilżając je wodą . Racuchy smażyć w głębokim tłuszczu, po usmażeniu osączyć .