Składniki :

  • – 50 dag filetów z ryby morskiej
  • – sok z 1 cytryny
  • – 20 dag mąki
  • – 1 jajko
  • – 1/2 szklanki jasnego piwa
  • – łyżeczka oleju
  • – sól, pieprz
  • – tłuszcz do głębokiego smażenia
  • – chili w proszku lub z młynka

Wykonanie :

Filety posypać solą, chili i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, pokroić na mniejsze kawałki . Z mąki, żółtka, piwa i łyżeczki oleju sporządzić ciasto, lekko osolić, dodać sporo chili, wymieszać z ubitym na sztywną pianę białkiem . Przygotowane ciasto powinno być dość gęste . Kawałki ryby zanurzać w cieście, wkładać do frytkownicy lub do naczynia w głęboki tłuszcz i smażyć z obu stron, odsączyć i podawać z sałatą lodową i grzankami z masłem .