Składniki :
- – 50 dag filetów z ryby morskiej
- – sok z 1 cytryny
- – 20 dag mąki
- – 1 jajko
- – 1/2 szklanki jasnego piwa
- – łyżeczka oleju
- – sól, pieprz
- – tłuszcz do głębokiego smażenia
- – chili w proszku lub z młynka
Wykonanie :
Filety posypać solą, chili i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, pokroić na mniejsze kawałki . Z mąki, żółtka, piwa i łyżeczki oleju sporządzić ciasto, lekko osolić, dodać sporo chili, wymieszać z ubitym na sztywną pianę białkiem . Przygotowane ciasto powinno być dość gęste . Kawałki ryby zanurzać w cieście, wkładać do frytkownicy lub do naczynia w głęboki tłuszcz i smażyć z obu stron, odsączyć i podawać z sałatą lodową i grzankami z masłem .