Składniki :

  • 12 skrzydełek z kurczaka
  • 3 duże białe cebule
  • 2 opakowania makaronu udon
  • 1 łyżeczka pasty gochujang
  • 1 łyżeczka sosu śliwkowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka sosu słodko-kwaśnego
  • 1 łyżeczka sosu hoisin
  • sól, chili w płatkach

Wykonanie :

Cebulę pokroić w cienkie piórka a następnie wymieszać dokładnie ze wszystkimi sosami i przyprawami. Podgrzać cebulę na ostrym ogniu a gdy zacznie się smażyć dodać przygotowane skrzydełka. Całość dokładnie wymieszać tak, by skrzydełka były całkowicie pokryte sosem. Smażyć na ostrym ogniu cały czas mieszając aż skrzydełka i cebula zaczną się rumienić. Następnie zmniejszyć grzanie o połowę i przykryć pokrywką. Dusić 40 minut co jakiś czas mieszając by sos się nie przywierał. Gdy skrzydełka będą gotowe dodać do sosu makaron i całość razem dusić jeszcze około 10 minut pod przykryciem lekko podlewając wodą i mieszając co jakiś czas. Do sosu można dodać warzywa dla urozmaicenia potrawy.