Składniki :

  • – 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • – 5 ząbków czosnku
  • – 2 łyżki sosu sojowego
  • – 2 łyżki soku z cytryny
  • – 2 łyżki sosu tabasco
  • – 1 łyżka octu winnego
  • – 1 łyżka miodu
  • – 3 łyżki oliwy
  • – świeżo mielony kolorowy pieprz
  • – sól

Wykonanie :

W misce wymieszać przeciśnięty czosnek, miód, sok z cytryny, sos sojowy, tabasco, ocet winny i oliwę, sól i pieprz. Do miski z marynatą włożyć skrzydełka, dokładnie wymieszać całość, by skrzydełka były dokładnie pokryte marynatą. Odstawić na 3h do lodówki. Nagrzać piekarnik do 200*. Skrzydełka ułożyć na blasze i piec około 15 minut. W czasie pieczenia przekręcać skrzydełka kilka razy i polewać pozostałą marynatą.