Składniki :
- 4 plastry karkówki o grubości 2cm – rozbite tłuczkiem jak schabowe
- 4 łyżki czerwonego wytrawnego wina
- 4 duże ziemniaki
- 2 szklanki zielonej fasolki szparagowej
- 1 cebula
- łyżeczka masła
- łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól, pieprz, chili, pomidory z czosnkiem i przyprawa bostońska, przyprawa do ziemniaków
Wykonanie :
Mięso przyprawić z obu stron, następnie dokładnie wymieszać z winem i odstawić do lodówki na noc. Ziemniaki pokroić w drobną kosteczkę (drobniej niż do zupy), przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków i smażyć na oleju z masłem co jakiś czas mieszając aż zaczną mięknąć. Dodać posiekana cebulę, czosnek i fasolkę, dodatkowo lekko dosolić, smażyć całość razem i w razie potrzeby podlewać lekko wodą. Gdy całość będzie gotowa – szczególnie ziemniaki – dodać posiekaną natkę. Mięso wyjąć, ocieplić w temperaturze pokojowej i usmażyć z obu stron na rumiano. Podawać z gorącymi warzywami i sosami np czosnkowym.