• żeberka wieprzowe [ilość wedle planowanych porcji]
  • 2 cebule posiekane w piórka
  • główka czosnku drobno posiekanego
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 2 świeże posiekane papryczki chili
  • 6 łyżek ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu wooster
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka masła
  • świeża kolendra do podania
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

Na początku należy przygotować glazurę. Na maśle podsmażyć posiekaną cebulę, dodać czosnek, podsmażyć chwilę razem, dodać imbir, posiekane chili, ponownie podsmażyć razem a następnie dodać sosy, sok z limonki, przyprawy, całość razem podgrzewać aż cukier się rozpuści a cała glazura nieco zgęstnieje. Gdy glazura będzie gotowa należy ją dodatkowo zagęścić by była mocno kleista i dobrze przywarła do mięsa. Żeberka obgotować w osolonej wodzie i odstawić do ostygnięcia. Powinny byc ugotowane mniej więcej w połowie. Gotową przestudzoną glazurą natrzeć dokładnie żeberka i odstawić do marynowania na całą noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć mięso z lodówki na 4h przed planowanym grillowaniem. Żeberka dokładnie wymieszać w glazurze a następnie podzielić na porcje i pakować w folię aluminiową. Grillować przez większość czasu w foli a na koniec wyjąć mięso na tacki i zrumienić z obu stron. Podawać posypane posiekaną kolendrą.