Składniki :
- 3l klarownego pikantnego rosołu drobiowego [gotowany z chili]
- mąka
- parmezan
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
- masło
- 5 ząbków czosnku
- 4 jajka
- natka pietruszki
- pieczywo na grzanki
Wykonanie :
W misce wymieszać jajka, roztopioną łyżkę masła, pół szklanki tartego parmezanu, przyprawy, a następnie dodać mąkę w takiej ilości, by masa była gęsta jak na grube naleśniki i całość zmiksować blenderem na gładką masę.
Przelać całość do formy i piec godzinę w 180*C na złoty kolor.
Po upieczeniu ostudzić i pokroić w małe kosteczki.
Pieczywo pokroić w podobnej wielkości kostki i usmażyć na maśle na rumiano z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę.
Rosół podawać z grzankami z ciasta i pieczywa oraz obficie posypany posiekaną natką pietruszki.