Składniki :

  • 3l klarownego pikantnego rosołu drobiowego [gotowany z chili]
  • mąka
  • parmezan
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • masło
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 jajka
  • natka pietruszki
  • pieczywo na grzanki

Wykonanie :

W misce wymieszać jajka, roztopioną łyżkę masła, pół szklanki tartego parmezanu, przyprawy, a następnie dodać mąkę w takiej ilości, by masa była gęsta jak na grube naleśniki i całość zmiksować blenderem na gładką masę.
Przelać całość do formy i piec godzinę w 180*C na złoty kolor.
Po upieczeniu ostudzić i pokroić w małe kosteczki.
Pieczywo pokroić w podobnej wielkości kostki i usmażyć na maśle na rumiano z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę.
Rosół podawać z grzankami z ciasta i pieczywa oraz obficie posypany posiekaną natką pietruszki.