Składniki :

  • 4 udka z kurczaka + zestaw włoszczyzny rosołowej z przyprawami – sposób klasyczny
  • opakowanie makaronu ryżowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 duża papryczka chili z pestkami
  • sałata rzymska
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki utartego imbiru
  • 2 laski trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka cukru palmowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka pasty chili z krewetkami nam prik pao
  • 1 łyżka sosu słodko-kwaśnego

Wykonanie :

Po ugotowaniu klasycznego rosołu z dodatkiem chili należy go przecedzić by pozbyć się warzyw a mięso wyjąć a następnie dodać czosnek, trawę cytrynową, połowę imbiru, pastę chili krewetkową, wszystkie sosy, sok limonkowy, cukier. Następnie należy obrać mięso z kości, dodać do niego mąkę, resztę imbiru, sól, pieprz, doprawić do smaku sosami orientalnymi wedle upodobań [tymi samymi, które były dodawane do rosołu] i po dokładnym wymieszaniu składników uformować małe klopsiki. Rosół po doprawieniu gotować na wolnym ogniu pół godziny. Sprawdzić smak rosołu, doprawić jeszcze w razie konieczności a następnie dodać klopsiki. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 15 minut aż klopsiki będą gotowe. Na koniec ugotować makaron i rozłożyć na porcje do miseczek. Zupę podawać ze szczypiorkiem i poszarpaną sałatą rzymską.