Składniki :

  • wołowina [najlepiej samemu wybrać kawałek mięsa i w domu go zmielić lub drobno posiekać na tatara]
  • 2 surowe żółtka
  • 1 biała cebula
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 ogórek konserwowy
  • 4 sardynki w oleju
  • 6 grzybków marynowanych [najlepsze własne domowe grzybki w occie]
  • oliwa z oliwek [około 3 łyżek]
  • łyżka soku z cytryny
  • czerwona słodka papryka, sól, pieprz, ewentualnie odrobina przyprawy do zup typu maggi
  • natka pietruszki
  • 1 małe pikantne chili

Wykonanie :

W miseczce wymieszać mięso z przyprawami, żółtkami, posiekaną bardzo drobno białą cebulą, papryczką chili, ogórkami, sardynkami i grzybkami.
Doprawić całość sokiem cytrynowym, oliwą, posiekaną natką pietruszki i ewentualnie solą i pieprzem w razie potrzeby.
Podawać po kilkugodzinnym schłodzeniu w lodówce.