Składniki :

  • – 2 torebki ryżu
  • – 50 dag baraniny z udźca lub łopatki
  • – 3 ząbki czosnku lub więcej
  • – średnia czerwona cebula
  • – 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
  • – 2 szklanki wody
  • – 3 łyżki oliwy
  • – sól, pieprz, szczypta mielonej ostrej i słodkiej papryki

Wykonanie :

Mięso pokroić w wąskie paski lub dość małą kostkę. Rozgrzać olej (albo oliwę) w głębokim naczyniu o grubym dnie, dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek, po chwili pokrojone mięso, smażyć razem 3 minuty. Podsmażone mięso wymieszać z surowym ryżem, ostrą i słodką papryką, solą i pieprzem. Smażyć kolejne 3 minuty. Zalać przecierem pomidorowym rozprowadzonym dwiema szklankami wody. Gotować 15 minut, po czym wstawić pilaw do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 45 minut.