Składniki :
- – 2 torebki ryżu
- – 50 dag baraniny z udźca lub łopatki
- – 3 ząbki czosnku lub więcej
- – średnia czerwona cebula
- – 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
- – 2 szklanki wody
- – 3 łyżki oliwy
- – sól, pieprz, szczypta mielonej ostrej i słodkiej papryki
Wykonanie :
Mięso pokroić w wąskie paski lub dość małą kostkę. Rozgrzać olej (albo oliwę) w głębokim naczyniu o grubym dnie, dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek, po chwili pokrojone mięso, smażyć razem 3 minuty. Podsmażone mięso wymieszać z surowym ryżem, ostrą i słodką papryką, solą i pieprzem. Smażyć kolejne 3 minuty. Zalać przecierem pomidorowym rozprowadzonym dwiema szklankami wody. Gotować 15 minut, po czym wstawić pilaw do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 45 minut.