Składniki :

  • ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie [ilość wedle planowanych porcji]
  • mały kawałek chudego boczku pokrojony w drobną kosteczkę i wysmażony na rumiano [tłuszcz z boczku po smażeniu zachować]
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę i wysmażona na tłuszczu po boczku
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i podsmażone z cebulą
  • jajka [ilość wedle planowanych porcji]
  • łyżeczka masła do usmażenia sadzonych
  • szczypiorek do piure
  • łyżka masła do piure
  • łyżeczka mascarpone
  • przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz, chili w płatkach

Wykonanie :

Ziemniaki po ugotowaniu i odcedzeniu zagnieść z masłem, usmażoną cebulą z czosnkiem, usmażonym boczkiem, szczypiorkiem, mascarpone, przyprawą do ziemniaków i chili na gładką masę. Na maśle usmażyć klasyczne sadzone z solą i pieprzem. Podawać gorące.