Składniki :
- ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie [ilość wedle planowanych porcji]
- mały kawałek chudego boczku pokrojony w drobną kosteczkę i wysmażony na rumiano [tłuszcz z boczku po smażeniu zachować]
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę i wysmażona na tłuszczu po boczku
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i podsmażone z cebulą
- jajka [ilość wedle planowanych porcji]
- łyżeczka masła do usmażenia sadzonych
- szczypiorek do piure
- łyżka masła do piure
- łyżeczka mascarpone
- przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz, chili w płatkach
Wykonanie :
Ziemniaki po ugotowaniu i odcedzeniu zagnieść z masłem, usmażoną cebulą z czosnkiem, usmażonym boczkiem, szczypiorkiem, mascarpone, przyprawą do ziemniaków i chili na gładką masę. Na maśle usmażyć klasyczne sadzone z solą i pieprzem. Podawać gorące.