Składniki :

  • – ziemniaki
  • – kiełbasa wiejska swojej roboty (laska 20cm)
  • – laska suszonego kabanosa (laska 30 cm lub więcej np 2 laski)
  • – śmietana 12% (około szklanki)
  • – 2 spore cebule
  • – masło (2 czubate łyżki do piure i 1 do smażenia sadzonego)
  • – sól, pieprz kolorowy lub czerwony
  • – 4 jajka (w zależności na ile osób- 4 to na 2 osoby)

Wykonanie :

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Kiełbasę pokroić w bardzo drobniutką kosteczkę i usmażyć mocno jak boczek na skwareczki. Zdjąć kiełbasę i na pozostałym po niej tłuszczu usmażyć drobniutko posiekaną cebulkę na złoto. Na maśle usmażyć sadzone. Do ziemniaków dodać śmietanę, masło i usmażoną kiełbaskę i cebulkę(można ją odsączyć na siteczku z nadmiaru tłuszczu jeśli jaki się wytrącił lub przepłukać przegotowaną wodą) i mocno zagnieść w puszyste i gładkie piure. Kiełbaskę można przed dodaniem do ziemniaków przyprawić pieprzem. Sadzone przyprawić do smaku solą i pieprzem kolorowym lub czerwonym.

Szybkie, tanie i pyszne danie dla wszystkich tych, którzy nie mają za wiele czasu na robienie pracochłonnego obiadu ;) Mi to zajęło tylko 20 minut (bo mąż obrał ziemniaki) ;))) Smacznego !