Składniki :

  • – 1 kg cebuli
  • – 10 dag masła
  • – 2 kg ziemniaków
  • – 2 szklanki śmietany
  • – 1 szklanka jasnego piwa
  • – starty parmezan
  • – sól, pieprz
  • – gałka muszkatołowa
  • – natka pietruszki
  • – tymianek

Wykonanie :

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu . Ziemniaki (surowe) pokroić w cienkie plasterki . W natłuszczonej formie do zapiekania (naczynie żaroodporne) układać warstwami ziemniaki i cebulę, każdą warstwę posypując solą i pieprzem i startą gałką muszkatołową . Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki . Śmietanę ubić z piwem i serem, doprawić do smaku i zalać zapiekankę . Po wierzchu posypać wiórkami zimnego masła i wstawić do piekarnika do 220*C na około 2 godziny . Gdy zapiekanka zacznie się rumienić zmniejszyć grzanie w piekarniku . Im dłużej się piecze tym zapiekanka będzie smaczniejsza . Przed podaniem posypać grubo natką pietruszki .