Składniki :
- – 1 kg cebuli
- – 10 dag masła
- – 2 kg ziemniaków
- – 2 szklanki śmietany
- – 1 szklanka jasnego piwa
- – starty parmezan
- – sól, pieprz
- – gałka muszkatołowa
- – natka pietruszki
- – tymianek
Wykonanie :
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu . Ziemniaki (surowe) pokroić w cienkie plasterki . W natłuszczonej formie do zapiekania (naczynie żaroodporne) układać warstwami ziemniaki i cebulę, każdą warstwę posypując solą i pieprzem i startą gałką muszkatołową . Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki . Śmietanę ubić z piwem i serem, doprawić do smaku i zalać zapiekankę . Po wierzchu posypać wiórkami zimnego masła i wstawić do piekarnika do 220*C na około 2 godziny . Gdy zapiekanka zacznie się rumienić zmniejszyć grzanie w piekarniku . Im dłużej się piecze tym zapiekanka będzie smaczniejsza . Przed podaniem posypać grubo natką pietruszki .