Składniki :
Na placki :
- mąka pełnoziarnista
- 3 jajka
- ziemniaki
- sól, pieprz
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
Na gulasz :
- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- 1 duża marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 średnie czerwone papryki
- sok pomidorowy z chili
- por [biała i fragment zielonej części]
- sól, pieprz, curry, papryka słodka, papryka wędzona, przyprawa węgierska
Wykonanie :
Ziemniaki zwiórkować, dodać przyprawy, mąkę, jajka, posiekaną cebulę i czosnek i usmażyć klasycznie na oleju na złoto. Ilość ziemniaków i pozostałych składników dostosować do planowanej ilości porcji.
Składniki na gulasz utrzeć na tarce na grubych oczkach oraz posiekać w drobną kostkę. Mięso przyprawić i obsmażyć a następnie dodać warzywa, smażyć kilka minut a następnie dodać sok i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.