Składniki :

Na placki :

  • mąka pełnoziarnista
  • 3 jajka
  • ziemniaki
  • sól, pieprz
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku

Na gulasz :

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 średnie czerwone papryki
  • sok pomidorowy z chili
  • por [biała i fragment zielonej części]
  • sól, pieprz, curry, papryka słodka, papryka wędzona, przyprawa węgierska

Wykonanie :

Ziemniaki zwiórkować, dodać przyprawy, mąkę, jajka, posiekaną cebulę i czosnek i usmażyć klasycznie na oleju na złoto. Ilość ziemniaków i pozostałych składników dostosować do planowanej ilości porcji.

Składniki na gulasz utrzeć na tarce na grubych oczkach oraz posiekać w drobną kostkę. Mięso przyprawić i obsmażyć a następnie dodać warzywa, smażyć kilka minut a następnie dodać sok i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.