Składniki :
- 1 mała kapusta biała poszatkowana w cienkie piórka i lekko posolona i zagnieciona by zmiękła
- 1 mała cebula – zasolona i odciśnięta
- 2 pęczki szczypiorku drobno posiekane
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 1 utarta marchewka
- mąka ziemniaczana do zagęszczenia masy
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- opakowanie średnich i małych krewetek – usmażonych na maśle z czosnkiem, solą i odrobiną cytryny
- sos ostrygowy do smaku – 3 łyżki
- łyżka pasty gochujang
- 1 łyżka sproszkowanego bulionu krewetkowego lekko rozmieszanego z kilkoma łyżkami wody
Wykonanie :
Usmażone krewetki dzielimy na dwa rodzaje – mniejsze do środka placków a większe do podania na plackach. W misce mieszamy przygotowaną kapustę, cebulę, marchew, jajka, przyprawy, pastę, bulion, sos, szczypiorek, mąkę [uważając by nie dodać jej za dużo – powinno jej być możliwie jak najmniej by nie przytłoczyła smaku placków], czosnek, małe krewetki i całość dokładnie mieszamy. Gotową doprawioną i rozmieszaną masę smażymy jak klasyczne placki ziemniaczane z obu stron na rumiano na oleju kokosowym. Podawać przybrane dużymi krewetkami, szczypiorkiem i słodkim sosem aceto balsamico.
