Składniki :
Placki ziemniaczane :
- 10 dużych ziemniaków utartych na tarce o dużych oczkach [posolonych, odstawionych na bok by masa puściła wodę i odciśniętych mocno z nadmiaru płynu]
- 3 jajka
- mąka do zagęszczenia masy [ilość wedle konieczności]
- sól, pieprz
- 2 wysmażone na maśle na złoto drobno posiekane cebule
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
Wykonanie :
Przygotowane wcześniej składniki wymieszać ze sobą i smażyć płaskie duże placki klasycznie na rumiano z obu stron na oleju.
Przykładowe dodatki do podania z plackami :
- smażony boczek z cebulą i tartym serem cheddar
- gulasz wołowy z grzybami suszonymi i pieczarkami
- sos pieczarkowy
- sos czosnkowy
- potrawka z kurczaka z udek z natką pietruszki i koperkiem
- marchewka z groszkiem w śmietanowym sosie
- sos z mielonej wołowiny al’a bolonese
- kapusta z grzybami i z karkówką
- sos stroganow
- pieczone warzywa
- sos tzatziki
- sos porowy