• 10 dużych ziemniaków utartych na tarce o dużych oczkach [posolonych, odstawionych na bok by masa puściła wodę i odciśniętych mocno z nadmiaru płynu]
  • 3 jajka
  • mąka do zagęszczenia masy [ilość wedle konieczności]
  • sól, pieprz
  • 2 wysmażone na maśle na złoto drobno posiekane cebule
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku

Przygotowane wcześniej składniki wymieszać ze sobą i smażyć płaskie duże placki klasycznie na rumiano z obu stron na oleju.

  • smażony boczek z cebulą i tartym serem cheddar
  • gulasz wołowy z grzybami suszonymi i pieczarkami
  • sos pieczarkowy
  • sos czosnkowy
  • potrawka z kurczaka z udek z natką pietruszki i koperkiem
  • marchewka z groszkiem w śmietanowym sosie
  • sos z mielonej wołowiny al’a bolonese
  • kapusta z grzybami i z karkówką
  • sos stroganow
  • pieczone warzywa
  • sos tzatziki
  • sos porowy