Składniki :
- – utarte na wiórki ziemniaki (w malakserze lub na tarce o dużych oczkach)
- – wędzone kabanosy 3 sztuki pokrojone w drobniutką kosteczkę
- – groszek z puszki
- – jajko (dla zwięzłości – ilość jajek zależna od ilości ziemniaków)
- – mąka do zagęszczenia (ilościowo zależnie od ilości ziemniaków)
- – oliwa z oliwek
- – przyprawy : sól, pieprz, czerwona ostra i słodka papryka, odrobina curry, przyprawy do kurczaka i mięsa mielonego, przyprawa do gyrosa, przyprawa garam masala, czubryca czerwona i zielona
- – czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę (ilościowo tyle ile groszku) lub biała
Wykonanie :
Farsz dokładnie ze sobą połączyć, dobrze przyprawić do smaku . Farsz powinien być dość gęsty . Smażyć placki tak jak tradycyjne, na rumiano . Długość smażenia zależy od grubości placków . Ze względu na to, że ziemniaki nie są utarte na miazgę a w wiórki, mogą wymagać nieco dłuższego czasu smażenia by w środku nie były surowe . Cebulę i kabanosy podsmażyć uprzednio na oleju i dodać do farszu po przestudzeniu . Placki powinny być ostrawe .
Jak na ostro to i kabanosy piekielnie ostre piri piri musza byc ^^ :D