Składniki :

  • – utarte na wiórki ziemniaki (w malakserze lub na tarce o dużych oczkach)
  • – wędzone kabanosy 3 sztuki pokrojone w drobniutką kosteczkę
  • – groszek z puszki
  • – jajko (dla zwięzłości – ilość jajek zależna od ilości ziemniaków)
  • – mąka do zagęszczenia (ilościowo zależnie od ilości ziemniaków)
  • – oliwa z oliwek
  • – przyprawy : sól, pieprz, czerwona ostra i słodka papryka, odrobina curry, przyprawy do kurczaka i mięsa mielonego, przyprawa do gyrosa, przyprawa garam masala, czubryca czerwona i zielona
  • – czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę (ilościowo tyle ile groszku) lub biała

Wykonanie :

Farsz dokładnie ze sobą połączyć, dobrze przyprawić do smaku . Farsz powinien być dość gęsty . Smażyć placki tak jak tradycyjne, na rumiano . Długość smażenia zależy od grubości placków . Ze względu na to, że ziemniaki nie są utarte na miazgę a w wiórki, mogą wymagać nieco dłuższego czasu smażenia by w środku nie były surowe . Cebulę i kabanosy podsmażyć uprzednio na oleju i dodać do farszu po przestudzeniu . Placki powinny być ostrawe .