Składniki :
- kilka dużych ziemniaków
- 1 pierś z kurczaka
- czerwona papryka
- olej
- sól, pieprz
- mąka
- 4 ząbki czosnku
- 2 czerwone cebule
- 2 jajka
Wykonanie :
Ziemniaki zmiksować w blenderze razem z czosnkiem i cebulą.
Porządnie posolić i odstawić na bok na 20 minut by masa puściła jak najwięcej płynu.
Odsączyć masę na sitku przeciskając ją i ucierając by pozbyć się jak największej ilości płynu.
Gdy masa będzie możliwie jak najbardziej sucha dodać przyprawy, pokrojoną bardzo drobno pierś z kurczaka i paprykę i całość zagęścić mąką a dla zwięzłości masy dodać jajka.
Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.
Usmażyć na oleju testowego placka w celu sprawdzenia smaku i stopnia doprawienia całości farszu.
W razie konieczności jeszcze doprawić.
Placki smażyć z obu stron na złoto i tak długo, aż zawarte w nich mięso kurczaka będzie całkowicie przepieczone [dlatego należy pokroić mięso na możliwie jak najmniejsze kawałeczki]