Składniki :

  • 8 dużych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 2 duże cebule
  • sól,pieprz,czerwona słodka i ostra papryka,czerwona czubryca
  • mięso mielone [ilość należy dostosować do wielkości i ilości ziemniaków]
  • olej
  • kilka pieczarek
  • śmietana 12%
  • koperek

Wykonanie :
Na placki :
Ziemniaki utrzeć na tarce,cebulę drobno posiekać i usmażyć na złoto,dodać jajka,mąkę i całość solidnie przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Na farsz :
Mięso mielone przyprawić do smaku [porządnie] i wymieszać z usmażoną na złoto cebulą. Koperek drobniutko posiekać i dodać do farszu. Pieczarki posiekać drobno i usmażyć dość mocno,ostudzić i dodać do masy mięsnej.
Z masy ziemniaczanej smażyć rumiane klasyczne placki ziemniaczane,nakładać na nie płaską warstwę farszu po czym nalewać na wierzch warstwę masy ziemniaczanej i odwrócić do usmażenia [ma powstać placek z farszem w środku].
Całość smażyć tak długo i tak często obracać aż farsz w środku będzie przesmażony.
Placki podawać z salsą z pomidorów i czosnku z cebulą i kefirem lub jogurtem naturalnym.