Składniki :
- 8 dużych ziemniaków
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 2 duże cebule
- sól,pieprz,czerwona słodka i ostra papryka,czerwona czubryca
- mięso mielone [ilość należy dostosować do wielkości i ilości ziemniaków]
- olej
- kilka pieczarek
- śmietana 12%
- koperek
Wykonanie :
Na placki :
Ziemniaki utrzeć na tarce,cebulę drobno posiekać i usmażyć na złoto,dodać jajka,mąkę i całość solidnie przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Na farsz :
Mięso mielone przyprawić do smaku [porządnie] i wymieszać z usmażoną na złoto cebulą. Koperek drobniutko posiekać i dodać do farszu. Pieczarki posiekać drobno i usmażyć dość mocno,ostudzić i dodać do masy mięsnej.
Z masy ziemniaczanej smażyć rumiane klasyczne placki ziemniaczane,nakładać na nie płaską warstwę farszu po czym nalewać na wierzch warstwę masy ziemniaczanej i odwrócić do usmażenia [ma powstać placek z farszem w środku].
Całość smażyć tak długo i tak często obracać aż farsz w środku będzie przesmażony.
Placki podawać z salsą z pomidorów i czosnku z cebulą i kefirem lub jogurtem naturalnym.