Składniki :

  • 1 dość duża wydrylowana cukinia
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 małe cebule
  • sól, pieprz, proszek do pieczenia
  • mąka tortowa
  • mąka pełnoziarnista
  • 4 jajka

Wykonanie :

Warzywa zmielić na całkowicie gładką masę [ja to robię w termomixie] i przetrzeć przez sitko o bardzo drobnych oczkach najlepiej 3 razy by pozbyć się jak najwięcej płynu.
Dodać przyprawy [tu już wedle uznania], jajka, mąki [tyle, by ciasto nie było za gęste ani za rzadkie – musi być w sam raz]
i czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia by placki nie były ciężkie tylko lekkie i puszyste [to dobry krok przy plackach z mąką pełnoziarnistą]
Smażyć na oleju jak klasyczne placki ziemniaczana na rumiano z obu stron.

IMG_20140822_193308