Składniki :
- 10 dużych ziemniaków zwiórkowanych na tarce na grubych oczkach
- 2 małe cukinie zwiórkowane jak ziemniaki
- 1 duża zwiórkowana marchewka
- 1 drobno posiekana i usmażona na maśle cebula razem z kilkoma ząbkami czosnku i porem
- płaska łyżeczka płatków chili, sól, pieprz
- mąka pszenna do lekkiego zagęszczenia masy [ilość wedle uznania]
- mąka ziemniaczana do lepszej konsystencji i większej zwięzłości masy [2-3 łyżki]
- 2-3 jajka
Wykonanie :
Składniki przygotować jak przy klasycznych plackach, przyprawić, dodać przestudzone smażone warzywa, jajka, mąki i dokładnie wyrobić masę. Smażyć na oleju z obu stron cienkie placki na rumiano i podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami np. gzikiem lub gulaszem.