Składniki :
- pieczarki
- kilka dużych ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml bulionu drobiowego
- 2 jajka
- majeranek, kminek, sól, pieprz
- olej
- masło
- 2 sery camembert
- 200 g mąki
Wykonanie :
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i na maśle z olejem i przyprawami [sól, pieprz] mocno je usmażyć i odparować w miarę możliwości jak najwięcej płynu jaki puszczą grzyby podczas smażenia.
Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty czosnek.
Ziemniaki utrzeć na tarce o małych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut by puściły sok.
Odcisnąć masę ziemniaczaną z nadmiaru soku na sitku.
Ziemniaki połączyć z pieczarkami, dodać mąkę, jajka, bulion, majeranek z kminkiem do smaku i zagnieść gładką masę.
Na rozgrzany olej kłaść po płaskim placku masy, na środek odkrojony kawałek sera camembert i na wierzch drugą warstwę masy ziemniaczanej.
Piec na rumiano z obu stron.