Składniki :

  • pieczarki
  • kilka dużych ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 2 jajka
  • majeranek, kminek, sól, pieprz
  • olej
  • masło
  • 2 sery camembert
  • 200 g mąki

Wykonanie :

Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i na maśle z olejem i przyprawami [sól, pieprz] mocno je usmażyć i odparować w miarę możliwości jak najwięcej płynu jaki puszczą grzyby podczas smażenia.
Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty czosnek.
Ziemniaki utrzeć na tarce o małych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut by puściły sok.
Odcisnąć masę ziemniaczaną z nadmiaru soku na sitku.
Ziemniaki połączyć z pieczarkami, dodać mąkę, jajka, bulion, majeranek z kminkiem do smaku i zagnieść gładką masę.
Na rozgrzany olej kłaść po płaskim placku masy, na środek odkrojony kawałek sera camembert i na wierzch drugą warstwę masy ziemniaczanej.
Piec na rumiano z obu stron.