Składniki :

  • 1 duża cukinia wydrążona z pestek i drobno posiekana
  • kawałek pora tylko biała część drobno posiekany
  • posiekane dwa pęczki szczypiorku
  • 30 sztuk paluszków krabowych pokrojonych w plasterki
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • pół pęczka natki pietruszki
  • łyżka masła
  • olej do smażenia
  • bułka tarta
  • pokruszone krakersy solone [tyle samo co bułki tartej]
  • 2 jajka
  • 6 dużych ziemniaków ugotowanych i zagniecionych na piure
  • sól, pieprz, płatki chili, łyżeczka pasty krewetkowej, 3 łyżki sosu ostrygowego

Wykonanie :

Na maśle wysmażyć cukinię z dodatkiem paluszków krabowych, pora, czosnku i lekko przestudzić. Dodać ziemniaki, jajko, przyprawy, posiekaną zieleninę a następnie po dokładanym wymieszaniu całości formować kotleciki i panierować w bułce tartej wymieszanej w równych proporcjach z krakersami i smażyć na rumiano z obu stron jak klasyczne kotlety.