Składniki :
- 1 duża cukinia wydrążona z pestek i drobno posiekana
- kawałek pora tylko biała część drobno posiekany
- posiekane dwa pęczki szczypiorku
- 30 sztuk paluszków krabowych pokrojonych w plasterki
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- pół pęczka natki pietruszki
- łyżka masła
- olej do smażenia
- bułka tarta
- pokruszone krakersy solone [tyle samo co bułki tartej]
- 2 jajka
- 6 dużych ziemniaków ugotowanych i zagniecionych na piure
- sól, pieprz, płatki chili, łyżeczka pasty krewetkowej, 3 łyżki sosu ostrygowego
Wykonanie :
Na maśle wysmażyć cukinię z dodatkiem paluszków krabowych, pora, czosnku i lekko przestudzić. Dodać ziemniaki, jajko, przyprawy, posiekaną zieleninę a następnie po dokładanym wymieszaniu całości formować kotleciki i panierować w bułce tartej wymieszanej w równych proporcjach z krakersami i smażyć na rumiano z obu stron jak klasyczne kotlety.