Składniki :

  • 1 duża pierś z kurczaka lub odpowiednik wagowy piersi indyka
  • 2 młode małe cukinie
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • olej do smażenia
  • pół szklanki tartego parmezanu
  • mąka ziemniaczana do zagęszczenia masy (ilość na oko)
  • sól,pieprz,zioła włoskie,curry,słodka,ostra i wędzona papryka

Wykonanie :

Mięso pokroić w bardzo drobną kosteczkę,przyprawić wszystkimi przyprawami i dodać utarte na wiórki cukinie,posiekaną w kosteczkę paprykę,cebulę,przeciśnięty czosnek,posiekaną natkę i szczypiorek(ilość zieleniny wedle uznania),utarty ser,jajka i całość wymieszać. Następnie wedle gęstości powstałej masy dodać do zagęszczenia odpowiednią ilość mąki (im mniej tym lepiej). Z powstałej masy formować płaskie placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Podawać na ciepło.