Składniki :
- 1 duża pierś z kurczaka lub odpowiednik wagowy piersi indyka
- 2 młode małe cukinie
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- szczypiorek
- natka pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 3 jajka
- olej do smażenia
- pół szklanki tartego parmezanu
- mąka ziemniaczana do zagęszczenia masy (ilość na oko)
- sól,pieprz,zioła włoskie,curry,słodka,ostra i wędzona papryka
Wykonanie :
Mięso pokroić w bardzo drobną kosteczkę,przyprawić wszystkimi przyprawami i dodać utarte na wiórki cukinie,posiekaną w kosteczkę paprykę,cebulę,przeciśnięty czosnek,posiekaną natkę i szczypiorek(ilość zieleniny wedle uznania),utarty ser,jajka i całość wymieszać. Następnie wedle gęstości powstałej masy dodać do zagęszczenia odpowiednią ilość mąki (im mniej tym lepiej). Z powstałej masy formować płaskie placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Podawać na ciepło.