Składniki :
- 2 opakowania sera halloumi
- 1 mała wydrążona cukinia
- 1 duża marchew
- 3 jajka
- pęczek natki pietruszki
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 1 mała cebula
- 2 pietruszki
- 1 mały kawałek pora
- sos czosnkowy do podania
- mąka orkiszowa i zmielone płatki owsiane do zagęszczenia masy [masa powinna być zwarta ale ostrożnie by nie była twarda od nadmiaru mąki]
Wykonanie :
Cukinię, cebulę, marchew, pietruszkę utrzeć na tarce, posolić i odstawić by warzywa puściły wodę. Następnie odcisnąć z nadmiaru płynu, dodać utarty na wiórki ser, posiekaną natkę, czosnek, posiekanego drobno pora, jajka, przyprawy i całość zagnieść na jednolitą masę. Następnie dodać mąkę i płatki w takiej ilości, by masa była wystarczająco gęsta i dała się formować. Po dokładnym wymieszaniu uformować płaskie kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawać polane sosem czosnkowym.