• 2 opakowania sera halloumi
  • 1 mała wydrążona cukinia
  • 1 duża marchew
  • 3 jajka
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 mała cebula
  • 2 pietruszki
  • 1 mały kawałek pora
  • sos czosnkowy do podania
  • mąka orkiszowa i zmielone płatki owsiane do zagęszczenia masy [masa powinna być zwarta ale ostrożnie by nie była twarda od nadmiaru mąki]

Cukinię, cebulę, marchew, pietruszkę utrzeć na tarce, posolić i odstawić by warzywa puściły wodę. Następnie odcisnąć z nadmiaru płynu, dodać utarty na wiórki ser, posiekaną natkę, czosnek, posiekanego drobno pora, jajka, przyprawy i całość zagnieść na jednolitą masę. Następnie dodać mąkę i płatki w takiej ilości, by masa była wystarczająco gęsta i dała się formować. Po dokładnym wymieszaniu uformować płaskie kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawać polane sosem czosnkowym.