Składniki :

  • 0,3 kg karkówki bez kości
  • żelatyna
  • bulion drobiowy lub warzywny [domowy rosół lub wywar warzywny]
  • sól, pieprz, kurkuma [tylko szczypta dla koloru]
  • groszek konserwowy
  • natka pietruszki
  • małe korniszonki
  • łyżka masła
  • olej

Wykonanie :

Mięso pokroić w plastry grubości 1,5 cm, rozbić tłuczkiem do mięsa przez folię [by nie pryskało], przyprawić z obu stron solą i pieprzem i odstawić na 1h do lodówki.
Mięso wyjąć i obsmażyć z obu stron na maśle z olejem na rumiano.
Przełożyć mięso do garnka, zalać bulionem [warzywnym lub rosołem] i gotować na małym ogniu około 45 minut [tak długo aż mięso będzie kruche].
Wyłowić delikatnie plastry mięsa i ułożyć na średnio głębokim półmisku, [takim, by mięso nie wystawało poza brzegi talerza i by po zalaniu bulionem było całe zakryte taflą płynu] obsypać groszkiem i obłożyć małymi korniszonkami.
Bulion po gotowaniu karkówki przecedzić przez gazę by był klarowny i doprawić jeszcze do smaku, dodać kurkumę i żelatynę, zagotować cały czas mieszając a następnie zalać plastry mięsa tak, by były całe zakryte bulionem.
Na koniec udekorować dość obficie gałązkami natki pietruszki i odstawić do ostygnięcia.
Po całkowitym ostudzeniu wstawić do lodówki na kilka godzin.
Potrawę najlepiej przygotować dzień przed podaniem.