Składniki :
- 1 pierś z kurczaka usmażona w pikantnej panierce
- mix sałat
- szklanka pokrojonych pomidorków kokrajlowych
- 1 zielony ogórek
- 1 posiekana czerwona cebulka
- 1 plasterek ananasa drobno posiekany
- prażony sezam do podania
- mała puszka kukurydzy
- pęczek kolendry
- pęczek szczypiorku
- opcjonalnie ryż
Sos :
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka imbiru
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu mirin
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 czubata łyżeczka mąki kukurydzianej
- sól, pieprz
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu teriyaki
Wykonanie :
Warzywa przygotować, pokroić odpowiednio i wymieszać. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić na pikantnie i usmażyć w panierce na rumiano i wymieszać z sałatką. Składniki sosu wymieszać w rondelku i wolno podgrzewać aż całość się zagotuje i zgęstnieje. Lekko przestudzić. Sałatkę na koniec posypać sezamem, posiekanym szczypiorkiem i kolendrą i polać obficie sosem. Od razu podawać.