Składniki :

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa

Panierka do mięsa :

  • 2 filiżanki bułki tartej
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1 łyżeczka utartego czosnku
  • pół łyżeczki oregano suszonego
  • pół łyżeczki bazylii suszonej
  • łyżeczka natki pietruszki świeżej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki prażonych i drobno pokruszonych orzeszków piniowych
  • 1 jajko

Sos musztardowy :

  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki ziarnistej musztardy
  • 1 łyżka musztardy ostrej
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Mięso przyprawić solą i pieprzem i wstawić do pieczenia na 10 minut w 180*C. W tym czasie zrobić panierkę – wymieszać składniki a następnie dodać tyle ubitego jajka by panierka nadal była zwarta ale lekko wilgotna [nie dodawać całego jajka od razu bo może być go zbyt dużo i panierka będzie za rzadka i zacznie spływać z mięsa]. Tak przygotowaną panierką obsmarować wierzch mięsa i wstawić do ponownego pieczenia na 10-12 minut aż panierka zacznie się lekko rumienić. Następnie należy zrobić sos – wszystkie składniki połączyć w rondelku i dusić na małym ogniu 10 minut. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić do smaku. Podawać na gorąco do mięsa z ziemniakami piure.