Składniki :
- 1 duża polędwiczka wieprzowa
Panierka do mięsa :
- 2 filiżanki bułki tartej
- 2 łyżki stopionego masła
- 1 łyżeczka utartego czosnku
- pół łyżeczki oregano suszonego
- pół łyżeczki bazylii suszonej
- łyżeczka natki pietruszki świeżej
- sól, pieprz
- 2 łyżki prażonych i drobno pokruszonych orzeszków piniowych
- 1 jajko
Sos musztardowy :
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki ziarnistej musztardy
- 1 łyżka musztardy ostrej
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
Wykonanie :
Mięso przyprawić solą i pieprzem i wstawić do pieczenia na 10 minut w 180*C. W tym czasie zrobić panierkę – wymieszać składniki a następnie dodać tyle ubitego jajka by panierka nadal była zwarta ale lekko wilgotna [nie dodawać całego jajka od razu bo może być go zbyt dużo i panierka będzie za rzadka i zacznie spływać z mięsa]. Tak przygotowaną panierką obsmarować wierzch mięsa i wstawić do ponownego pieczenia na 10-12 minut aż panierka zacznie się lekko rumienić. Następnie należy zrobić sos – wszystkie składniki połączyć w rondelku i dusić na małym ogniu 10 minut. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić do smaku. Podawać na gorąco do mięsa z ziemniakami piure.