• 1 polędwiczka wieprzowa
  • 2 szklanki pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki masła
  • 1 czubata łyżka mascarpone
  • 1 ząbek czosnku
  • płatki chili, sól, pieprz
  • sok z 1 cytryny
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • 1 mała cebula
  • 1 szklanka rosołu drobiowego
  • oregano, tymianek, bazylia
  • świeża natka pietruszki

Na maśle podsmażyć cebulę i czosnek, dodać mascarpone i przekrojone na połówki pomidorki, zioła suszone i świeże, dusić kilka minut a następnie dodać rosół, sok z cytryny, przyprawy i dusić sos kilka minut na małym grzaniu. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i do tak przygotowanego sosu dodać plasterki polędwicy. Dusić krótko sprawdzając by nie przeciągnąć mięsa. Podawać z warzywami lub makaronem posypane tartym parmezanem.