Składniki :
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 2 szklanki pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki masła
- 1 czubata łyżka mascarpone
- 1 ząbek czosnku
- płatki chili, sól, pieprz
- sok z 1 cytryny
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- 1 mała cebula
- 1 szklanka rosołu drobiowego
- oregano, tymianek, bazylia
- świeża natka pietruszki
Wykonanie :
Na maśle podsmażyć cebulę i czosnek, dodać mascarpone i przekrojone na połówki pomidorki, zioła suszone i świeże, dusić kilka minut a następnie dodać rosół, sok z cytryny, przyprawy i dusić sos kilka minut na małym grzaniu. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i do tak przygotowanego sosu dodać plasterki polędwicy. Dusić krótko sprawdzając by nie przeciągnąć mięsa. Podawać z warzywami lub makaronem posypane tartym parmezanem.