Składniki :
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 2 łyżki sosu wooster
- sól, pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego
- ryż lub ziemniaki do podania
- łyżka masła
- 2 łyżki oliwy po suszonych pomidorach
Sos :
- 1 cebula
- 2 łyżki mascarpone
- szklanka rosołu drobiowego
- szklanka białego wytrawnego wina
- pół słoiczka suszonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy po suszonych pomidorach
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka kaparów [opcjonalnie]
- pół pęczka natki pietruszki
- łyżeczka masła
- sól, pieprz
- mąka do lekkiego zaciągnięcia sosu [opcjonalnie]
Wykonanie :
Na początku należy przygotować mięso : przyprawić/zamarynować w sosach, przyprawach i oliwie a następnie odstawić na 2h do marynowania. Po tym czasie mięso mocno obsmażyć z każdej stronie na maśle z dodatkiem marynaty z mięsa a następnie owinąć obsmażone mięso w folię aluminiową i piec w piekarniku w 180*C przez 18-20 minut grzanie góra-dół. W tym czasie gdy mięso się piecze należy przygotować sos : na oliwie z masłem podsmażyć posiekaną drobno cebulę i czosnek, dodać pokrojone suszone pomidory, kapary, następnie dodać mascarpone, rosół z winem, zagotować całość, dodać natkę pietruszki i przyprawy i dusić sos 10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie sprawdzić smak, ewentualnie doprawić wedle uznania i opcjonalnie lekko zagęścić. Mięso po upieczeniu i pozostawieniu na 10 minut do odpoczęcia pokroić w plasterki, włożyć w gorący sos i od razu podawać z dowolnymi dodatkami.