Składniki :

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 2 łyżki sosu wooster
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ryż lub ziemniaki do podania
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy po suszonych pomidorach

Sos :

  • 1 cebula
  • 2 łyżki mascarpone
  • szklanka rosołu drobiowego
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • pół słoiczka suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy po suszonych pomidorach
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kaparów [opcjonalnie]
  • pół pęczka natki pietruszki
  • łyżeczka masła
  • sól, pieprz
  • mąka do lekkiego zaciągnięcia sosu [opcjonalnie]

Wykonanie :

Na początku należy przygotować mięso : przyprawić/zamarynować w sosach, przyprawach i oliwie a następnie odstawić na 2h do marynowania. Po tym czasie mięso mocno obsmażyć z każdej stronie na maśle z dodatkiem marynaty z mięsa a następnie owinąć obsmażone mięso w folię aluminiową i piec w piekarniku w 180*C przez 18-20 minut grzanie góra-dół. W tym czasie gdy mięso się piecze należy przygotować sos : na oliwie z masłem podsmażyć posiekaną drobno cebulę i czosnek, dodać pokrojone suszone pomidory, kapary, następnie dodać mascarpone, rosół z winem, zagotować całość, dodać natkę pietruszki i przyprawy i dusić sos 10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie sprawdzić smak, ewentualnie doprawić wedle uznania i opcjonalnie lekko zagęścić. Mięso po upieczeniu i pozostawieniu na 10 minut do odpoczęcia pokroić w plasterki, włożyć w gorący sos i od razu podawać z dowolnymi dodatkami.