Składniki :

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • makaron kolanka lub inny ulubiony
  • 1 cebula czerwona
  • łyżka masła
  • łyżka oleju
  • szczypta tymianku, sól, pieprz, 2 łyżki sosu sojowego
  • mały jogurt naturalny
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • 2 łyżki pudru grzybowego [puder grzybowy to zmiksowane w blenderze na puder suszone leśne grzyby]

Wykonanie :

Mięso zamarynować w soli, pieprzu i sosie sojowym przez kilka godzin a następnie pozostawić w temperaturze pokojowej przynajmniej na 2h przed pieczeniem. Na maśle z olejem wysmażyć posiekaną cebulkę, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i przyprawy i smażyć na rumiano. Lekko podlać wodą lub bulionem jeżeli to możliwe, zagotować, zmniejszyć grzanie i dodać jogurt zmieszany z mąką. Podgrzewać na małym ogniu by jogurt się nie zwarzył. Następnie dodać puder grzybowy i dusić sos co jakiś czas mieszając przez 20 minut. Mięso obsmażyć na maśle z obu stron na rumiano a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C do naczynia w którym będziemy piec mięso [naczynie musi być nagrzane] i piec przez 18 minut. Jeśli mięso jest mniejszych rozmiarów zmniejszyć czas pieczenia o 2 minuty. Po upieczeniu mięso zawinąć w folię aluminiową i pozostawić do odpoczęcia na 8-10 minut. Do sosu dodać ugotowany makaron, dokładnie wymieszać. Mięso podawać pokrojone w plasterki na makaronie z sosem.