Składniki :
Mięso i marynata :
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 biała cebula pokrojona w prążki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu śliwkowego
- łyżeczka sosu worcester
- sól, pieprz
- olej
- łyżka masła
Przygotowanie mięsa :
Mięso po przyprawieniu sosami i przyprawami obłożyć w posiekaną w prążki cebulę i odłożyć do lodówki szczelnie zapakowane na 12h. Po tym czasie mięso wyjąć 2h przed rozpoczęciem smażenia. Mięso oczyścić z cebuli i marynaty a następnie obsmażyć mocno na oleju z masłem z każdej strony. Owinąć mięso w folię aluminiową i piec około 10 minut w 180*C.
Sos porowy :
- 3 pory białe części i po małym kawałku części zielonej
- łyża masła
- sól, pieprz
Wykonanie sosu :
Na maśle na średnim ogniu smażyć posiekane i przyprawione pory w cienkie prążki tak długo, aż zaczną się lekko rumienić. Im dłużej będą smażone tym więcej smaku oddadzą i sos będzie smaczniejszy. Po tym czasie całość zmiksować na gładko blenderem i zagotować z odpowiednią ilością wody tak, by sos nie był zbyt gęsty ani zbyt rzadki. Sprawdzić smak i doprawić.
Piure :
- 10 małych ziemniaków
- 1 duża marchewka
- 1 główka czosnku
- sól
- łyżka masła
Wykonanie piure :
Wszystkie składniki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, zagnieść na gładkie piure z masłem.
Wykonanie całości :
Polędwiczkę po rozwinięciu z folii pokroić w ukośne grubsze plastry a zebrane soki jakie wypłynęły z mięsa wlać do sosu porowego dla wzbogacenia smaku. Całość podawać na sosie porowym z piure warzywnym.