Składniki :
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 filiżanka marynaty z czerwonego wina i czosnku : https://penelope.nstrefa.pl/marynata-z-czerwonego-wina-i-czosnku-by-penelope/
- 2 opakowania rukoli
- 2 jabłka
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- dressing : 3 łyżki ostrej oliwy, sól, pieprz, łyżka soku z cytryny lub octu winnego, łyżeczka musztardy, 1 przeciśnięty ząbek czosnku – całość zmiksowana z dodatkiem łyżki wody
- łyżka masła
Wykonanie :
Mięso dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić do marynowania na całą noc. Mięso wyjąć z lodówki i odstawić na godzinę by nabrało temperatury pokojowej. Upiec w piekarniku w folii aluminiowej lub na grillu. Jabłka pokroić w grube cząstki i usmażyć na maśle z dodatkiem pozostałej po mięsie marynaty. Na półmisku rozłożyć rukolę, pokrojone w plasterki mięso, jabłka i całość posypać parmezanem i polać sosem. Od razu podawać póki mięso jest jeszcze ciepłe.