Składniki :

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 filiżanka marynaty z czerwonego wina i czosnku : https://penelope.nstrefa.pl/marynata-z-czerwonego-wina-i-czosnku-by-penelope/
  • 2 opakowania rukoli
  • 2 jabłka
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • dressing : 3 łyżki ostrej oliwy, sól, pieprz, łyżka soku z cytryny lub octu winnego, łyżeczka musztardy, 1 przeciśnięty ząbek czosnku – całość zmiksowana z dodatkiem łyżki wody
  • łyżka masła

Wykonanie :

Mięso dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić do marynowania na całą noc. Mięso wyjąć z lodówki i odstawić na godzinę by nabrało temperatury pokojowej. Upiec w piekarniku w folii aluminiowej lub na grillu. Jabłka pokroić w grube cząstki i usmażyć na maśle z dodatkiem pozostałej po mięsie marynaty. Na półmisku rozłożyć rukolę, pokrojone w plasterki mięso, jabłka i całość posypać parmezanem i polać sosem. Od razu podawać póki mięso jest jeszcze ciepłe.