Składniki :

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 kubek namoczonych borowików [wodę z moczenia zachować]
  • 1 kubek wywaru warzywnego lub rosołu drobiowego
  • 0,3 kg małych pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki
  • serek mascarpone
  • 1 ząbek czosnku
  • makaron pappardelle
  • sól, pieprz
  • parmezan do podania

Wykonanie :

Mięso przyprawić z obu stron i krótko obsmażyć tak, by w środku zostało surowe. Namoczone grzyby lekko pokroić i podsmażyć na patelni na maśle. Dodać pokrojone pieczarki i usmażyć całość razem. Zalać bulionem i wodą po suszonych grzybach i gotować na średnim ogniu. Doprawić, dodać mascarpone, posiekaną natkę, czosnek i dusić sos aż nadmiar płynu odparuje i sos zgęstnieje. Ponownie sprawdzić smak i finalnie doprawić sos. Do sosu dodać usmażone mięso i dusić kilka minut by mięso doszło w środku. Podawać z ugotowanym makaronem i posypane tartym parmezanem.